2024’ÜN “ARATOS YILI” OLMASI İÇİN BAŞVURUDA BULUNULDU

 

TARSUS-HABER- Tarsus’ta 20 yıldır yayın yapan Aratos Felsefe Dergisi, 2024’ün “Aratos Yılı” ilan edilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulundu.
Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin olarak 2021’de önerileri üzerine Tarsus Belediyesi’nce bakanlığa 2022’nin “Aratos Yılı” olması için başvuru yapıldığını ifade ederek, “Aratos dergisi olarak biz 2023’ün “Aratos Yılı” olması için başvuru yaptık. Kültür Bakanlığı 2023’ü “Âşık Veysel Yılı” ilan etti.

Şimdi biz de bu kez 2024’ün “Aratos Yılı” olması için yeniden başvuru yaptık. Yıl içinde bu amaçla kamuoyu oluşturma çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

2024’ün “Aratos Yılı” olması için Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvuruda şu bilgiler yer alıyor; “İnsanlık 20. yüzyılda ayak basarak uzay çağını başlattı. Teknolojideki hızlı gelişmeyle birlikte dijital çağa doğru yol almakta. İnsanlığın aya yolculuğu Mars’a ve evrenin daha başka köşelerine doğru uzanma serüveni devam ediyor.

Bilim tarihinde evreni anlamaya ve çözmeye çalışan çok sayıda filozofun varlığına ve onların çabalarına tanık oldu. Bunlardan biri de Antik Çağ’da Tarsus’ta (M.Ö 315-240) yaşamış şair, gökbilimci (astronom) filozof Aratos’tur.

Ayın yüzeyinde NASA tarafından verilmiş Aratos adını taşıyan bir krater bulunmaktadır. Aynı şekilde Mars’ın yüzeyindeki kraterlerden birinin adı da Tarsus’tur.

Tarsus 10 bin yıllık geçmişe sahip bir kenttir. Tarsus Gözlükule höyüğünde yapılan kazılar kentin tarihine ışık tutmaktadır.

Tarsus sahip olduğu çok sayıda değişik uygarlıklara ait tarihi yapılarıyla, doğal güzellikleriyle ve kültür sanat çabalarıyla dünyaca bilinen yaşayan bir antik kenttir.

Tarsus geçmiş birikimleriyle bir felsefe kenti, kültür varlıklarıyla bir tarih kenti, doğası ve ürettiği değerlerle bir turizm kentidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018’i Troya, 2019’u Göbeklitepe, 2020-2021’i Patara Yılı, 2022’yi Süleyman Çelebi ve 2023’ü “Âşık Veysel Yılı” ilan etti.

Aratos felsefe dergisi olarak sadece Tarsus’u değil, Türkiye’nin de dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunacak, çeşitli bilim çevrelerinin gözünü de bu kente çevirecek bir proje olarak 2024’ün “ARATOS YILI” ilan edilmesini öneriyoruz.

Aratos Felsefe Dergisi olarak, 2024 Aratos Yılı kapsamında kentin tarih, arkeoloji ve kültürel tanıtımı, Aratos’un merkezinde yer alan konferans, sempozyum, sergi, film gösterimleri gibi pek çok bilim, kültür ve sanat etkinliğini hayata geçirerek üzerine düşeni, sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle de iş birliğine giderek hakkıyla yerine getirecektir.

Bakanlığınıza ve ilgili komisyona 2024’ün Aratos Yılı olarak ilan etmesini öneriyoruz.

 

Uğur Pişmanlık

Aratos Felsefe Dergisi

Yayın Yönetmeni

 

İletişim:

aratosdergisi@gmail.com.

ugurpismanlik@gmail.com

0 533 723 47 89


TARSUS’TA ARATOS ADINA ÇABALAR

 

Tarsus’ta 19 yıldır Aratos Felsefe Dergisi yayınlanmaktadır.

Aratos Kültür Sanatevi 6 yıldır çeşitli sanat dallarında binlerce etkinlik gerçekleştirmiştir.

Aratos Felsefe Okulu 10 yıldır aktif olarak faaliyettedir ve 30 üniversiteden 40 akademisyen burada başta felsefe olmak üzere çeşitli disiplinlerde ders vermektedir. Uzay bilimleri (astronomi) dersi de bunlar arasındadır.

“Aratos Belgesel ve Kısa Film Günleri” 5 yıldır düzenli olarak yapılmaktadır

Biri Aratos Kültür Sanatevi’nde diğeri Kültür Park içinde olmak üzere kentimizde 2 Aratos büstü bulunmaktadır.

2007’den bu yana her yıl Aratos Felsefe Günleri yapılmıştır.

Aratos Kütüphanesi’nde 6 bin kitap 2 bin dergi bulunmaktadır.

Tarsus’ta 2011 yılından beri düzenli olarak kentin kültür sanat yaşamına katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara Aratos Ödülü verilmektedir.

Gerek Tarsuslu doğa ve tarih severlere gerekse yurt içi ve dışından gelen konuklara Aratos’un İzinde Tarih Kültür Gezileri düzenlenmektedir.

Aratos’un adı yerel bir televizyon kanalında “Aratos’un Penceresinden Felsefe” programı oldu ve 2 yıldır akademisyenlerle felsefe programı yapılmaktadır.

2010 yılında başta Tarsuslu filozof Aratos’un da tanıtıldığı “Antik Çağ’da Tarsus’ta Felsefe” belgeseli çekildi.

Bir lise inşaatının temelinde filozof Aratos’un heykeli bulundu. Definecilerin eline geçtiği düşünülen heykel ve diğer kayıp eserler için savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Ayrıca Tarsus’ta Aratos Bisiklet Topluluğu da bulunmaktadır.

2021’de Tarsus Stoa Felsefe Festivali gerçekleştirildi.

Tarsus’lu filozof Aratos’un antik çağda yazdığı Gök Olayları (Phaenomena) kitabı tarafımızdan çevirisi yaptırılarak ilk kez Türkçe olarak Ocak 2022 tarihinde yayınlanarak kültür yaşamımıza ve araştırmacılara kazandırılmıştır.

Tarsus’ta Aratos Gözlemevi kurulması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Yeni bir düzenleme ile anılan filozofun heykelinin de yer alacağı bir Aratos Meydanı kente kazandırılacaktır.

Aratos’un Antik Çağ’da yazdığı Gök Olayları (Phaenomena) kitabının Türkçe çevirisi tarafımızca yayınlandı.

Aratos dergisi olarak girişimde bulunarak, Türkiye’de ilk defa bir filozofun adına ve resminin de yer aldığı Aratos dergisi 20. Yılı nedeniyle PTT özel anma pulu basılması sağlanmıştır.


0 Yorumlar

Yorum Gönder