Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, 2002’de Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” kapsamında hafta boyu bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. Etkinliklerin bir durağı da mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları çadırlar oldu. Büyükşehir, yaşamlarını zor şartlar altında sürdüren mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları bölgelere hediyeler ve “Gezinti Aracı” götürdü. Şaşkınlıklarını gizleyemeyen çocuklar, ellerinde şekerler, gözlerinde ise sevinçle unutamayacakları bir gün yaşadı.
Tarsus İlçesi Kelahmet Mahallesi’ndeki tarım işçilerinin çocuklarıyla bir araya gelen Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, bir daha çocuk ve işçi kelimelerinin aynı cümlede kullanılmayacağı günler görmek istediklerini temenni etti.
Kentin 5 noktasında başlayan etkinlikler farklı noktalarda hafta boyu sürecek
Büyükşehir, “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” kapsamında Silifke’den Tarsus’a 5 farklı noktada, farklı sosyoekonomik yapılardaki çocuklar için bir dizi etkinlik düzenledi. Büyükşehir, Yenişehir İlçesi Kültür Park içerisindeki Etkinlik Merkezi’nde 250 çocuğu misafir etti. Çocuklara Survivor yarışı, montessori, masal anlatımı, pastel boya çalışması, çocuk zumbası ve sandalye oyunu etkinlikleri düzenlendi.
Etkinliklerin bir diğer adresi Mezitli İlçesi Kültür Park içerisindeki Halk Sanat Atölyesi oldu. Burada, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’nun katkılarıyla 29 çocukla birlikte taş boyama, ip baskısı, origami, yaprak baskı ile imgesel çalışma, hikaye ve resim etkinlikleri gerçekleşti. Silifke İlçesi Çavuşbucağı’nda çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçilerini ziyaret eden Büyükşehir ekipleri, çocuklara 50 koli süt, şeker ve çikolata hediye etti. Etkinlikler, Akdeniz İlçesi Karaduvar Mahallesi’nde de sürdürüldü.
Çocukların şaşkınlığı sevince dönüştü
Büyükşehir, düzenlediği etkinlikle mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına hem unutamayacakları bir gün yaşattı hem de çocuk olduklarını yeniden hatırlattı. Tarsus İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Kelahmet Mahallesi’nde yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin çocukları da onlardan yalnızca bir kısmı oldu. Büyükşehir, tarım işçilerinin çocuklarının yaşadıkları bölgelere “Gezinti Aracı” ile sürpriz hediyeler götürdü. Balonlarla süslenen ve şarkılar çalan akülü “Gezinti Aracı”nı gören çocuklar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Büyükşehir ekipleri, çocuklara süt, çikolata, şeker ve balon hediye ederken, “Gezinti Aracı”yla da tur atmanın mutluluğunu yaşattı. Kimi nasır tutmuş minicik eller balonlar ve şekerlerle buluştu. Büyükşehir, şarkılara alkışlarla eşlik eden çocuklara unutulmaz bir gün yaşattı.
“Onları mutlu etmek istiyoruz”
Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, zor şartlar altında yaşayan çocuklarda farklı bir hatıra bırakmayı amaçladıklarını belirterek, “Çocukları neşelendirecek şeyler yapmaya çalışıyoruz. Onları mutlu etmek istiyoruz. Sanatsal ve eğitici etkinlikler yapıyoruz. Bugün çocukları bir araçla gezdirdik, onlara balonlar verdik, müzik açtık. Yaşadıkları standart günden çok farklı bir hatıra oluşturmaya çalışıyoruz. Aracımız bugün hizmete girdi. Bize Tarsus Doğa Parkı’ndan hediye geldi. Kırsal bölgeye getirip balonlarla süsledik, çocukları onunla gezdiriyoruz. Çok şaşırdılar. Burası göç almış bir yer. Önce korktular, ‘Ne oluyor, mahallenin dışına mı götüreceksiniz, nereye götüreceksiniz’ dediler. Ama ondan sonra binmek için araca akın ettiler” dedi.
Tarım işçilerinin yaşadıkları bölgelerde kreş olmadığı için çocuklarını beraberlerinde tarlaya götürmek zorunda kaldıklarını belirten Dokucu, “Umarım öyle bir döneme gireriz ki, artık çocuk ve işçilik kelimesi aynı cümlede kullanılmaz” diye konuştu
“Bu çocuklar, hayatlarında hiç böyle bir şey yaşamamış”
Tarsus İlçesi Kelahmet Mahalle Muhtarı Turhan Turaç ise yaklaşık 1000 kişilik nüfusa sahip mahallede, mevsimlik tarım işçilerinin sebze üretiminde önemli bir ihtiyacı karşıladığını ifade etti.
Büyükşehir’in çocuklara, çocuk olduklarını yeniden hatırlattığını, çocukların yüzündeki mutlulukla da ailelerde farkındalık oluşturduğunu ifade eden Turaç, “Tabi çadırda yaşamak zor. Ama insanlar, alıştığı ve başka imkanları olmadığı için mecburen bu şekilde hayatlarını sürdürüyor. Böyle bir etkinlik yaptığı için Büyükşehir Belediye Başkanım’a şahsım ve mahallem adına çok teşekkür ediyorum. Biz kendilerini çok seviyoruz. Çocukların hepsi gayet mutlu. Farklı bir dilde konuştukları için ben anlıyorum. Bu etkinliğin tekrar olmasını istiyorlar. Çünkü bu çocuklar hayatlarında hiç böyle bir şey yaşamamış” ifadelerine yer verdi.
0 Yorumlar